Izbori za Evropski parlament

VAŽNO: Izbori za Evropski parlament

Apel članovima Islamske zajednice, koji žive u zemljama članicama Europske unije da izađu na izbore za Europski parlament od 23. do 26. maja 2019. godine

- Nalazimo se pred izuzetno, ako ne i sudbonosno važnim izborima u Europskoj uniji od 23. do 26. maja ove godine.

Mi u zapadnoeuropskim zemljama dobro znamo kako je kada se opustimo i kada u vlade država u kojima živimo budu izabrani političari kojima smeta multietničnost, multireligioznost i svaka druga različitost.

Postoji ozbiljna i opravdana zabrinutost da ultradesničarske i ultraljevičarske stranke i političari budu izabrani u Europski parlamanet.

Ako ni zbog čega drugog, onda zbog naše djece, važno je da se zainteresiramo za izbore u Europskoj uniji.

Pitanje muslimana u Europi nije moguće kvalitetno riješiti bez pravih partnera u politici. Stvari se same od sebe ne riješavaju, posebno ne sada kada krajnja desnica jača i sve više sužava prostor i unosi neizvjesnost i nesigurnost.

Zainteresiranost za političkim kretanjima i aktivno učešće na izborima u zemljama u kojima živimo je jedini način kako se oduprijeti širenju neizvjesnosti i nesigurnosti.

Europski izbori se odvijaju unutar vrlo promjenljivog konteksta. Svaki dan smo svjedoci brojnih strukturalnih promjena u našim političkim i društvenim ambijentima, koji predstavljaju različite egzistencijalne dileme nama kao građanima EU-e.

Zaista, politički i društveni izazovi sa kojima se suočavaju muslimanske zajednice u Evropi ne mogu se ignorirati. Postoji stalni porast političkih pokreta, partija i grupa koje su protiv svake različitosti i koje su antimigrantske i krajnje islamofobične.

Naš glas, glas muslimana nikada nije bio važniji, jer smo građani Evropske unije i pred nama je jedinstvena mogućnost da napravimo promjenu i da zaštitimo svoja prava i prava svojih sugrađana.

Na nama je da napravimo razliku tako što ćemo izabrati različitost nad diskriminacijom, integraciju, a ne izolaciju. Možemo to učiniti samo ako odlučimo da iskoristimo svoje građansko pravo i obavezu i glasamo na predstojećim europskim izborima za inkluzivne i miroljubive političke snage.

Nemojmo zaboraviti da nam i naša plemenita vjera naređuje zalaganje za dobro, mir i suživot.

Naređivanje i promicanje dobra, a odvraćanje od zla jedno je od temeljnih načela islamskog društvenog djelovanja. U primjeni ovog načela koriste se različita sredstva i metode djelovanja. Jedno od tih sredstava jeste i izlazak na izbore, tj. poticanje i osnaživanje pozitivnih društvenih procesa putem glasanja za odgovarajuće kandidate i političke partije.

Općenito kazano, glasanje na izborima je dobro djelo ukoliko se radi s namjerom da se glas dadne kandidatima, odnosno političkoj partiji, koja poštuje i promiče univerzalne vrijednosti koje naučava naša vjera, ili onima koji su najbliže tim vrijednostima.

Zato, GLASAJMO kako bi mirno živjeli i spavali! 🇪🇺

//
Uprava za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini